management motivatie - column

Als Management de Motivatie in de weg zit


Tweederde van Nederland ervaart een demotiverend werkklimaat. Volgens mij is een belangrijke reden daarvoor te vinden in de manier waarop stuurinstrumenten ingezet worden …

Twee Gereedschapskisten
Organisaties en leidinggevenden beschikken over twee kisten met allerlei gereedschappen; ze dragen bekende namen: management en leiderschap. De enige overeenkomst: je gebruik ze allebei om iets gedaan te krijgen van je mensen. Verschillen zijn er vele …

Verleden vs Toekomst
Meetinstrumenten zoals KPI’s leggen samen met software en verslagen van alles vast wat er gebeurt; met deze managementinstrumenten leg je het verleden vast.
Leiderschap gaat over de toekomst! Over grootse visies, de mooiste idealen en het inspireren en motiveren van je mensen met al dat moois.

Doelen vs Middelen
Als leiderschap over de toekomst gaat, gaat het dus ook over de grote en kleine doelen die je bereikt wilt hebben als je daar aankomt.
Modern management gaat over de middelen die jullie mensen nodig hebben om die doelen te kunnen bereiken.
Hiermee draait leiderschap om effectiviteit (doelgerichtheid; behaal je je doel of niet?) terwijl management draait om efficiëntie (doelmatigheid; hoeveel middelen moet je inzetten om je doel te halen?).

Dingen vs Mensen
Management gaat over het beheersen van dingen en processen. Over hoe en wanneer iets af moet zijn.
Leiderschap gaat over mensen en ontwikkeling. Over waarom we iets doen en waarheen we onderweg zijn.

Concreet vs Abstract
In die managementkist zitten lekker concrete gereedschappen die daardoor relatief eenvoudig zijn. Een planning maak je gewoon, targets zijn zo vastgesteld en een strategie, budgetten of hiërarchie zet je met een beetje moeite wel op papier.
Maar wat doe je met vage leiderschapsdingen als waarden, visie en paradigma’s? Hoe inspireer en motiveer je mensen? Hoe creëer je een gevoel van veiligheid? Hoe bouw je aan gezag?

KRACHT
Die leiderschapskist is wel veel krachtiger dan management. Kijk maar eens naar grote leiders zoals Mandela, Gandhi en King. Ze kregen miljoenen mensen in beweging en zetten enorme sociale veranderingen in gang. En dat zonder een greintje management; nooit hebben ze zich bezig gehouden met protocollen, targets en dat soort spul. Maar leiderschap is moeilijk…

De Verkeerde Richting
Omdat management gemakkelijker is, wordt het meer ingezet. Veel meer. Te vaak krijgen mensen d.m.v. targets, strategieën, protocollen en budgetten allerlei beleidsruften top-down gedwangvoerd, zonder dat ze weten waarom ze waarheen onderweg zijn. Als je management top-down laat lopen in een poging het gedrag van mensen te sturen, gebruik je de verkeerde tools. Dan probeer je mensen te beheersen en je kúnt mensen niet beheersen. Het gevolg: je demotiveert hen. Actief.
Alleen leiderschap hoort top-down te gaan! Je inspireert en motiveert, stelt doelen, werkt aan persoonlijke ontwikkeling etc. etc. Vervolgens laat je management bottom-up groeien: je geeft mensen de middelen die zij nodig hebben om hun doelen te behalen.
Ontwikkel leiderschap! Bij iedereen die leiding geeft, van CEO tot assistent bedrijfsleider. En laat management niet groter worden dan nodig is. Dát is een sleutel om mensen gemotiveerd te laten presteren.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

meer films →

meer tips →

Scroll naar top