bang voor robots - column

Bang voor Robots


De robots zijn in opmars en we zijn er bang voor. Bang dat ze banen inpikken en er niets overblijft voor ons mensen. Die angst zal de komende jaren aanzwellen. Arbeiders zullen jeremiëren en protesteren, deskundigen zullen oreren, politici zullen debatteren en media zullen publiceren.

Robots zijn niets nieuws. Leonardo da Vinci bouwde er in 1495 al één en de Japanners in 1600. Maar die konden nog geen menselijke arbeid vervangen. Dat deed de eerste robotarm in 1961 al wel in de auto-industrie. Maar dat was natuurlijk niet de eerste keer. Zo was in 1946 de eerste computer een opmaat naar een gigantische golf van mensvervangers. In 1822 was er de eerste rekenmachine en in 1790 schoof de weefmachine ambachtslui aan de kant. Vanaf 1750 ontnam o.a. een nieuwe keerploeg vele, vele boeren hun baan en in 1709 was het de eerste stoompomp waardoor mijnwerkers niet meer handmatig water uit mijnen haalden. Rond 1450 was het de drukpers die monnikenwerk tot een gezegde degradeerde en ergens in een grijs verleden ontnam het wiel mensen het genot om met spullen rond te sjouwen.

Al die uitspattingen van menselijk vernuft hebben ooit mensen werk ontnomen. En onze geschiedenis is doorspekt met verhalen over ophef met protesten, boycotten, opstanden en meer. Een bekend voorbeeld waren de luddieten wie aan het begin van de industriële revolutie weefmachines vernielden omdat die hun werk inpikten.

Die industriële revolutie was in Nederland vrij laat – wij leefden immers goed van de handel – maar na de langzame start waren er ook mensen die hun vak zagen verdwijnen. En die dachten dat niemand ooit meer werk zou hebben. Sindsdien is de bevolking gegroeid van ruim 3 miljoen tot ruim 17 miljoen en we hebben bijna allemaal werk. Was hun angst toen gegrond? Beroepen gaan maar er komen er ook continue nieuwe bij.

Wees eens eerlijk. Zou je zonder wasmachine willen? Zonder auto? Zonder smartphone of tablet? Wil je terug naar de tijd dat we ieder ons eigen akkertje hadden en af en toe drie kippen ruilden tegen een big voor wat variatie? Tuurlijk niet. Al die technologie heeft ons verlost van vervelende klusjes. Zij heeft onze productiviteit vergroot en onze welvaart opgestuwd. In die traditie past de robot. De robot neemt steeds meer repeterend, zwaar en vervelend werk uit handen zoals voorgaande uitvindingen deden. De robot vergroot onze productiviteit en onze welvaart.

Er is één groep mensen die terecht bang is voor de robot en nee, dat zijn niet de mensen die het repeterend werk doen wat de robot zal gaan overnemen. Het zijn de mensen die daar aan vastklampen. De vooruitgang kan niet worden gestopt, dat lukte ook niet met die weefgetouwen. Dus ga mee met die beweging. Sta open voor verandering. Voor iedereen is er een plekje op de arbeidsmarkt, al is het misschien een ánder plekje. Sta het jezelf toe, ontwikkel je, en je zult iets nieuws vinden wat je leuk en nuttig vindt. Mensen zijn geen one trick ponies.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

meer films →

meer tips →

Scroll naar top