LL van een activist - column

LeiderschapsLes van een Activist


‘I have a dream’ echoën de luidsprekers. “I have a dream that my four little children will one day live in a nation where they will not be judged by the color of their skin, but by the content of their character.”. Aangrijpend! De honderdduizenden toehoorders reageren in extase. Voor hen is Martin Luther King hun onbetwiste leider. Hém willen ze volgen!

King’s leiderschap komt niet uit de lucht vallen. Natuurlijk helpt de donkerbruine vibrato in zijn stem. Natuurlijk is hij fantastisch met woorden. Maar daar heb je niets aan als je geen boodschap hebt. En die heeft hij. Een boodschap die maakt dat miljoenen willen werken aan een betere toekomst. Een boodschap die inspireert. Leiders inspireren.

Als leider heb je altijd iets nodig om mensen te inspireren. En King geeft een fantastische voorzet op hoe je dat kunt doen: door een fantastische visie op de toekomst te geven. Leiderschap begint met visie is geen understatement. Een ideologie of moraliteit zoals politieke partijen of godsdiensten gebruiken werkt ook prima. Hoe dan ook, een leider heeft iets nodig om te inspireren.

Dat geldt ook op de werkvloer. De eerste stap die een CEO of directeur moet zetten om zijn of haar mensen in beweging te krijgen, is hen richting geven (directie betekent niet voor niets letterlijk richting). Bijvoorbeeld met een inspirerende visie. Maar ook elke manager heeft een visie nodig op zijn / haar eigen team. Een visie hoe het team gaat bijdragen aan het realiseren van de toekomstwens van de hele organisatie.

Tip: inspireer je mensen met je visie op het nu en straks.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

meer films →

meer tips →

Scroll naar top