LL van Nelson Mandela - column

LeiderschapsLessen van Nelson Mandela


Als ik mensen vraag om echte leiders te noemen, staat Nelson Mandela met stip op één. We kunnen dan ook veel leren van deze man, ook voor op de werkvloer. 4 lessen van Mandela:

MANDELA HAD VISIE
‘Een toekomst waar zwart en wit samen leven; zonder dat wit heerst over zwart of zwart heerst over wit.’. Dat was de basis onder Mandela’s visie waarmee hij inspireerde. Dát was waarvoor miljoenen mensen hem wilden volgen. Ook in het bedrijsleven is een inspirerende visie op het nu en straks een prima manier om mensen in beweging te krijgen, kijk maar eens naar mensen als Steve Jobs, Elon Musk of Warren Buffet. Ontwikkel een visie op jullie rol en toekomst in de wereld. Geef je leiding aan een team of afdeling? Doe dat dan voor jouw eigen groep, afgestemd op de visie van die organisatie.

Maak er geen saaie, droge kost van; het is zinloos als je er niemand mee kunt inspireren.

MANDELA WAS WAARDENVAST
Mandela had sterke waarden en hij verspreidde die door het goede voorbeeld te geven; hij hield allereerst zichzelf verantwoordelijk dat zijn gedrag altijd zou ‘kloppen’. Daardoor volgde het volk zijn voorbeeld.

Leiders zitten in een machtspositie en macht doet rare dingen …..

MANDELA BLEEF ZICH ONTWIKKELEN
Mandela was een andere man toen hij de gavngenis in ging dan toen hij er 27 jaar later weer uit kwam. Hij las, dacht en keek naar zichzelf om zich te blijven ontwikkelen. Dat proces stopte niet toen hij weer een vrij man was, zijn eigen ontwikkeling bleef hoog op de agenda staan.

Leiders blijven zich continue ontwkkelen, als leider en als mens.

MANDELA VERGAF
Mandela vergaf zijn grootste vijand die hem en zijn volk enorm leed aangedaan had: het apartheidsregime. Een natuurlijkere reactie zou geweest zijn dat hij hen met hand en tand zou verdelgen. Die compassie kwam deels voort uit een zeker egoïsme: hij besefte zich dat hij nooit had kunnen bouwen aan een positieve toekomst als hij zich had laten leiden door negatieve uitgangspunten en emoties uit het verleden.

Houd je ogen op de bal en richt je energie daar waar het effect sorteert.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

meer films →

meer tips →

Scroll naar top