mensen zijn geen sinaasappels - column

Mensen zijn geen sinaasappels


Afgelopen week gebeurde het weer, de magische woorden klonken die me meenamen naar de achtbaan in de sprookjeswereld van mijn fantasie.

Tijdens een borrel vertel ik dat ik me bezig houd met de menskant van organisaties. Binnen 2 seconden verschijnt het lichtje boven Linda’s hoofd. Ik zie de blik waarin het zoeken, de herkenning en de opwinding samenkomen. Haar zoeken naar wat ik doe, de herkenning omdat ze eens zoiets deed en de opwinding omdat er een verhaal opborrelt wat ze me vertellen wil. De blik die bij mij nieuwsgierigheid oproept. Nieuwsgierig naar of ze het goed heeft en nieuwsgierig naar haar verhaal.

Kort schraapt Linda haar keel, knippert haar bruine ogen, haar gestifte lippen wijken en zij spreekt: “waar ik werkte, is er ook wel eens iemand geweest om het beste te halen uit onze mensen.”. De magische woorden zijn uitgesproken!

Het karretje van mijn fantasie ratelt naar boven tot de oranje wereld boven de groene wolken. Nog voor het karretje terug de wolken in zal razen, zie ik de enorme sinaasappels. Ze hebben armen en benen maar wat opvalt zijn de gezichten, getekend door karakter en emoties. De zwaartekracht trekt het karretje met een rotgang naar beneden en na de eerste looping zie ik in een flits de gigantische, vrolijk glimlachende guillotines die de sinaasappels nauwkeurig en trefzeker doormidden klieven. Luid klinken de vrolijke tonen van Efteling’s carnaval festival. Na een schroef en bocht klaren de wolken op en doemt er een enorme sinaasappelpers op, gebouwd uit glimmende assessments, targets, management en meer. Nog een looping later: een kolossale managementgoeroe op, omgeven door een verblindend aureool van heilig licht. Hij perst de sinaasappels met ferme kracht uit tot er geen druppeltje sap meer in zit. Een lach op zijn gezicht en armen als staalkabels waaraan zijn uitperservaring duidelijk te zien is. Een stroom van volmaakt sinaasappelsap verlaat de pers en meandert zich door het landschap van perfect grasgroene weides met eenhoorns en regenbogen.

Langzaam vervaagt het beeld terwijl de wumsels ter afscheid zwaaiend zingen. ”Mensen zijn geen sinaasappels” zeg ik terwijl hun stemgeluid wegvloeit in het geroezemoes. ”En mollen vliegen niet.”, grapt Linda assertief.

Nagenietend vertel ik haar kort over de magische reis die ik maak als iemand begint over ’het beste halen uit mensen’. Met een goede sinaasappelpers en veel druk kun je lekker veel sap uit je sinaasappels halen. Je vult je glas en slokt de sap weg, langzaam genietend van haar volle smaak van zoete versheid. Heerlijk. Met je ogen dicht geniet je nog even na van de tropische smaaksensatie, fantaserend over het mooiste parelwitte bountystrand wat je verbeelding ooit creëerde. Het sap is op, er zit niets anders op dan doorgaan met wat je eerder deed.

Maar stel je voor dat je een boomgaarde hebt met sinaasappelbomen. Dan kun je elke dag genieten! Je selecteert de fijnste bomen, je zoekt de beste plaats onder de zon en zorgt voor een super voedingsbodem. Je beschermt ze tegen alles wat hen kwaad kan doen en je omringt ze met zorg, geduld en liefde. Elke dag weer belonen de bomen je voor je goede zorgen door je het beste te geven wat zij hebben: enorme hoeveelheden van de mooiste sinaasappels die bestaan met het lekkerste sap wat je ooit geproefd hebt! Mmmmmm

Mensen zijn geen sinaasappels. Je kunt er niet het beste uit hálen. Als je dat toch probeert, oogst je een half glas zuur sap en blijft er niets over dan kleffe pulp. Mensen kunnen alleen hun beste géven aan jou! Zoals de sinaasappelboom.

Als organisatie zul je, net zoals bij de bomen, de juiste omstandigheden moeten creëren voor je mensen voordat zij je het beste geven wat zij in zich hebben. Zodat mensen al hun passie, kennis, kunde, enthousiasme en creativiteit inzetten om samen het mooiste te maken wat er te maken valt. Zodat jullie samen alle verwachtingen overtreffen!


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

meer films →

meer tips →

Scroll naar top