motivatie 1 - column

Selectie kan het begin zijn van veel moois …


Dit is deel 1 van een serie over het vergroten van de motivatie op de werkvloer.

Het is moeilijk om andere mensen te motiveren. Gelukkig hoeft dat vaak niet echt want de meeste mensen zijn al gemotiveerd voor hun vak. Jarenlang hebben ze geïnvesteerd in hun opleiding en ontwikkeling en dat hebben ze gedaan omdat ze dat vak zo leuk vinden. Ze hebben er zelf voor gekozen, ze wíllen dat vak uitvoeren.

Meestal dan. Er zijn natuurlijk ook mensen wie ‘gewoon’ zijn gaan doen wat hun vader of moeder deed. Of mensen die nooit wisten wat ze zouden willen doen en maar rechten gingen studeren. Of mensen die zich later in hun leven beseft hebben dat het toch niet voor hen is. Al deze mensen kunnen potentieel problemen geven als het op motivatie aan komt. Als mensen namelijk hun vak niet wíllen uitvoeren, kan er nooit sprake zijn van een sterke, intrinsieke motivatie. En die kun je er dus ook niet van buiten in duwen – anders heet het niet meer intrinsiek, nietwaar?

Als je dus een team mensen aanstuurt met daarin enkele sujetten die je ervan verdenkt dat zij eigenlijk helemaal niets hebben met hun vak, is het het waard om het gesprek aan te gaan. Let wel, de kans is groot dat ze niet zomaar gaan toegeven dat de liefde voor het vak hen al lang ontslopen is, de passie weggelekt is of dat ze elke zondagavond op ongemakkelijke plaatsen bultjes krijgen met het zicht op de werkmaandag. Niemand wil dat niet graag toegeven; niet aan jou maar zeker niet aan zichzelf! Want dat betekent nogal wat. Mensen zijn meesters in zichzelf voor de gek houden uit zelfbehoud.

En dan zijn er de sijpelaars. Ooit voelden zij een liefde voor hun vak maar in de loop der tijd is dat positieve gevoel langzaam weggesijpeld door smalle barsten des levens. Soms is dat positieve gevoel zelfs vervangen door negatieve emoties. Bij hen loont het de moeite om te pogen die liefde weer terug te halen uit die diepe put der vergankelijkheid. Zoals je middels relatietherapie je wat verroeste relatie met je lief oppoetst, zo kun je ook je oude liefdesrelatie met je vak weer glans geven. Daar heb je waarschijnlijk een professional bij nodig maar die zijn wel te vinden.

Resumé. De sijpelaars knap je op zodat ze weer wíllen. En zij waar het intrinsieke voor het vak geheel ontbreekt? Koppel hem of haar aan een coach op een ontdekkingstocht naar wat het hart wel doet kloppen en de staart doet kwispelen. Als dat binnen jouw team kan: helemaal top. Als dat niet binnen jouw team gevonden kan worden: help met het vinden van een nieuwe job. Hoe dan ook: het zorgen voor een team van vakpassionado’s is een eerste stap op weg naar opperste motivatie. Selectie kan immers het begin zijn van veel moois, ook van een gemotiveerd team. Want echte motivatie kun je er niet in stouwen en je weet hoe het zit met dat dode paard.

Kijk ook eens hier: https://mark-ernst.nl/motivactie


1 gedachte op “Selectie kan het begin zijn van veel moois …”

 1. Interessant stuk Mark en deels heb je ook een punt.
  Wat ik mis, en veel mensen weten dat niet, is dat een groot deel van je werkgeluk wordt bepaald door je natuurlijke, instinctieve manier van handelen. Dit noemen we ook conatieve talenten. Conatie werd al door Aristoteles en Plato beschreven dus nieuw is het niet.
  Mensen die hun conatieve talenten niet kunnen inzetten gaan vroeg of laat stress ervaren. En stress demotiveert. Ze begonnen vol passie aan hun baan maar raakten gefrustreerd en gedemotiveerd omdat ze niet (helemaal) zichzelf konden zijn.
  Een kandidaat aannemen op louter cognitieve en affectieve zaken kan dus leiden tot het scheppen van valse verwachtingen, zowel voor werkgever als werknemer.

  Je passie volgen kan leiden tot teleurstellingen. Zo kan je gek zijn op dieren maar dat maakt je niet automatische geschikt voor dierenarts.

  Zoals je weet zijn er vele assessments. Cognitieve assessments meten wat je kan. Affectieve assessments, zoals persoonlijkheidstesten en testen die je sociale stijl in kaart brengen meten wat je wilt. Kolbe is het enige assessment dat vertelt wat je wel of niet zal doen. Over hoe je van nature omgaat met het verzamelen en delen van informatie, over hoe je organiseert, hoe je omgaat met risico en onzekerheid en hoe je omgaat met ruimte en materialen.
  Kolbe heeft daarnaast een hele hoge betrouwbaarheid bij hertesten. 96% van de mensen die de test opnieuw doen halen scoren in dezelfde zone of halen dezelfde scoren, zelfs na 25 jaar. Dat komt omdat je conatieve talenten, je instinctieve manier van handelen, aangeboren en onveranderlijk is.

  Ziekteverzuim, het aantal burn-outs, werving- en selectiekosten, opleidingskosten, onboardingskosten kunnen aanzienlijk omlaag wanneer mensen (meer) de vrijheid hebben om zichzelf te zijn en er door werkgever en werknemer minder valse verwachtingen worden geschapen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

meer films →

meer tips →

Scroll naar top