twee derde wil niet werken - column

Twee derde wil niet werken?


Motivatie = bron van inzet. Geen motivatie = geen inzet = geen resultaat. Motivatie is dus belangrijk op de werkvloer. Dan is het sneu om te zien dat 68% van de Nederlanders een demotiverend werkklimaat ervaart. Dat bleek uit een onderzoek van Hay Group enkele jaren geleden.

Nederland scoorde er overigens relatief slecht; wereldwijd ervaart namelijk ‘slechts’ 55% van de mensen een demotiverend werkklimaat. Motivatie, échte motivatie die van binnen komt, is willen. Zelf iets wíllen bereiken, dan is je inzet optimaal. Dussuh … twee derde van de Nederlanders wil niet werken?

Zo kort door de bocht is het natuurlijk ook niet. Ik sprak vele bijstandsgerechtigden en zelden trof ik er iemand die echt niet wilde. Linda bijvoorbeeld. Uit de ouderenzorg gesaneerd door hogere opleidingseisen, wachtte haar uiteindelijk het vangnet van de bijstand. De afwijzingen en tegenvallers hadden haar depressief gebeukt, haar leven verworden tot een hindernisbaan. Toch was er een moment dat haar ogen sprankelden. Passioneel en teder sprak ze over het helpen en vertroetelen van háár oudjes. Steunkousen gemaakt van liefde, niet van nylon.

Grote bezieling zag ik ook in de ogen van andere zorgwerkers, leraren en vrijwilligers bijvoorbeeld. Iedereen wie werk doet voor anderen, doet dat vanuit een diepe bezieling iets positiefs te willen betekenen voor die anderen, zo concludeer ik. Eenzelfde passie zie je bij automonteurs die genieten van hun technische uitdagingen, wetenschappers die smullen van hun puzzels en verkopers die surfen op de euforie na dé klapper. Natuurlijk houden de meeste mensen van hun vak. We hebben niet voor niets jaren geïnvesteerd in onze opleiding en in onze ontwikkeling. Dat vak leek ons leuk, daarom investeren we erin. De meeste mensen zijn ook dolenthousiast als ze een nieuwe baan hebben. Waarschijnlijk herken je dat gevoel wel waar onrust, opwinding en ambitie samenkomen. Nieuw werk, een nieuwe start. Heerlijk! Vol energie stort je je erin.

En toch blijven mensen steeds minder lang bij dezelfde werkgever. En als ze vertrekken, zijn ze blij dat ze weg zijn bij die ellende. Maar liefst 28% van alle Nederlanders zoekt naar ander werk. Continue. En tweederde van de Nederlanders is dus niet gemotiveerd. Niet écht. Mensen zijn wel gemotiveerd voor hun werk, maar niet voor hun werkgever.

Ergens gebeurt er iets tussen de opwinding en de opluchting. Ergens gebeurt er iets waardoor mensen die écht wilden toch eigenlijk niet meer willen. Ergens gebeurt er iets op die werkvloer wat motivatie vermorzelt. Snel of langzaam maar met de precisie van 2 op 3.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

meer films →

meer tips →

Scroll naar top