zelfsturende teams - column

Zelfsturende Teams? Bezint eer ge begint


Zelfsturende teams lopen te vaak averij op. Daar zijn zo wat redenen voor maar er is minstens één aspect wat geregeld moet zijn om kans te maken op succes.

Twee gereedschapskisten
Mijn vorige column ging over de gereedschapskisten management en leiderschap waar elke leidinggevende mee werkt (lees hier).
Kort samengevat: management gaat over het beheersen van dingen en processen; over hoe dingen wanneer klaar moeten zijn. Voorbeelden van managementinstrumenten: targets, protocollen, tijdmanagement, regels, meetinstrumenten, software etc.
Leiderschap is iets heel anders, het gaat over waarom we iets doen en waarheen we onderweg zijn. Leiderschap draait om het motiveren en ontwikkelen van mensen. Voorbeelden van gereedschappen zijn visie, moraliteit, wijsheid, gezag, waarden en het creëren van psychologische veiligheid.
Bij zelfsturende teams geef je eigenlijk één gereedschapskist uit handen: die van management. Het team gaat die instrumenten zelf inzetten als en hoe zij dat nodig vinden. Ofwel: ze regelen hun eigen processen, regels etc.
Traditioneel worden dit soort regels en managementdingen top-down opgelegd, iets wat enorm demotiveert. Bij zelfsturende teams is die top-down druk aanzienlijk kleiner en dus schiet de motivatie omhoog. Mooi!

Die andere kist
Leiderschap is veel krachtiger dan het management wat je weggaf. Grote leiders krijgen honderden, duizenden of miljoenen mensen op de been, daar hebben ze geen management voor nodig. Je hebt dus de juiste gereedschappen gehouden! Maar …
Als ik een groep mensen vraag om namen te noemen van grote leiders, komen eigenlijk altijd dezelfde namen boven drijven. Obama, Mandela, Gandhi, Steve jobs, Richard Branson, Oprah en nog wat obligate namen. Een Nederlandse politicus of ondernemer?  Zelden tot nooit. De reden daarvoor is simpel: leiderschap is een zeldzaam goed in onze maatschappij; er zijn maar heel weinig mensen die we willen volgen. Het is best moeilijk om een leider te zijn, en dus zijn er weinig.

Zelfsturende Teams II
Juist bij zelfsturende teams zie je een gebrek aan leiderschap meteen! Het management heb je immers uitbesteedt en als je dan niet over voldoende leiderschapskwaliteiten beschikt, val je gewoonweg door de mand. Het resultaat: het zelfsturende team is wel gemotiveerder en doet wat zij denkt wat goed is. Maar de bijdrage aan de gehele organisatie is te marginaal, ze drijven maar wat rond.
Zo komen we bij de belangrijkste noodzaak om zelfsturende teams te laten slagen: de ontwikkeling van de leiderschapskwaliteiten in de organisatie. Dat dat geen eenvoudig proces is, is evident. Zo is niet iedereen geschikt om een leiderschapsrol te dragen en zij die er wel geschikt voor zijn, zullen vaak behoorlijk wat training en coaching nodig hebben om die rol écht goed te kunnen vervullen. Dat kost allemaal moeite maar wees gerust: die moeite zal lonen!

Waar we het nog kort over moeten hebben
Die naam ‘zelfsturende teams’ mag natuurlijk de prullenbak in! Waarom? Het is een kwestie van semantiek, van mierenneukerij met letters. Sturen hoort bij leiderschap en dat is nu net wat je niet moet uitbesteden. Laten we dus maar een andere naam verzinnen. Zelfmanagemende teams, autonome teams of dreamteams of zo. Zet je suggesties maar bij de commentaren 😉


1 gedachte op “Zelfsturende Teams? Bezint eer ge begint”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

meer films →

meer tips →

Scroll naar top